Groep 6

Welkom op de website van groep 6.

Op deze pagina zal dit schooljaar van alles van, voor en door groep 6 te vinden zijn.  Hierbij valt te denken aan leuke foto’s, mededelingen, verslagen, handige links, samenvattingen enz.

Veel plezier!

Samenvattingen Meander groep 6:

Thema 1: Water

Thema 2:Werk en energie

Thema 3:De aarde beweegt

Thema 4: Streken en klimaten

Thema 5: allemaal mensen

 

Om de topografie te oefenen kunnen de kinderen op deze website ook goed oefenen.

 

Samenvattingen Naut groep 6:

Thema 1: natuurlijke verschijnselen

Thema 2: materiaal uit de natuur

Thema 3: techniek om ons heen

Thema 4: voortplanting

Thema 5: aarde in het heelal

 

Samenvattingen Brandaan:

Thema 1: Handel over zee

Thema 2: Slavernij

Thema 3: industrie in Nederland

Thema 4: De Tweede Wereldoorlog

Thema 5: Welvaart in Nederland

 

Sinterklaas op school, 2-12-2016

Wat was het vanmorgen gezellig op school! Iedereen had goed zijn best gedaan om een leuke surprise te maken. Daarnaast was er door iedereen ook een leuk gedicht geschreven, er is veel talent in deze groep. Sint en 2 pieten kwamen ook nog even langs. Tijn, Lisa en Runar mochten even bij hem komen. Daarna hebben we samen gezongen en gedanst voor de Sint. Op de foto’s zien jullie allen hoe leuk het was. Fijn Sinterklaasweekend allemaal!

Naar de Pelmolen, 18-11-16

Vanmiddag zijn we met zijn allen naar de Pelmolen geweest. We hebben het thema natuurlijke verschijnselen afgerond bij onze natuur en techniek methode. Daarbij ging het onder andere over het omzetten van zonne-energie in warmte en beweging. De Pelmolen die de energie van de wind omzet in beweging en daarmee de lijnzaad maalt tot olie past daar natuurlijk prachtig bij.
We werden vriendelijk ontvangen door de molenaar. Hij vertelde dat we als we het over de molen hebben, moeten starten daar waar het verhaal van de molen begint, namelijk met de wind.
We gingen twee trappen op om buiten op de stelling te zien hoe de molenaar de zeilen op de wieken vastmaakte om meer wind te kunnen vangen om de molen in beweging te krijgen. Dit werkte gelijk. De molen begon te draaien. Daarna werd verteld hoe de molen met de ‘kop’ in de wind gezet wordt, namelijk door aan het rad te draaien met een lier en de hele bovenkant van de molen op de juiste plek te ‘kruien’.
Binnen konden we zien hoe alle tandwielen in elkaar draaien als de wieken beginnen te draaien. Wat een kunstige uitvinding! Het lijnzaad werd gemalen op een platte steen waar dan weer met twee grote molenstenen overheen gedraaid werd. Ook vertelde de molenaar hoe de olie uiteindelijk uit de zaden gehaald werd en wat er met de lege korrels gebeurde. Het wordt een harde koek die veelal wordt gebruikt als veevoer.
We hebben een klein stukje mogen proeven van dit restmateriaal…Al met al was het een leerzame middag. We willen de mensen van de Pelmolen nogmaals hartelijk bedanken voor hun goede uitleg!

 

Voorleeswedstrijd, 15-11-16

Dinsdag 15 november was de voorleeswedstrijd op de Klim-Op. Vorige week hebben we in de klas de voorrondes gehouden. Maar liefst 8 kinderen wilden meedingen om mee te doen met de voorleeswedstrijd. Celeste beet maandagmiddag als regerend voorleeskampioen van groep 5 het spits af in de voorrondes, gevolgd door Simon, Amber, Lara, Mike, Kyara, Tijn en Bas. Alle 8 kinderen hebben goed gelezen en maakten het wel erg lastig voor de klas om de voorleeskampioen van groep 6 te kiezen. Uiteindelijk won Kyara met een minimaal verschil van 4 stemmen.

Door het worden van de leeskampioen van groep 6, mocht Kyara op het podium een stuk uit haar boek voorlezen. Lisa zat namens groep 6 in de jury. Er werd een winnaar gekozen van groep 5 en 6 en een van groep 7 en 8. De winnaar van groep 7 en 8 mag voor onze school meedoen aan de voorleeswedstrijd van alle scholen uit Rijssen.
Kyara heeft het heel goed gedaan! Ze las een spannend stukje voor uit het boek Superjuffie van Janneke Schotveld. Hiermee werd ze de winnares van groep 5 en 6. Gefeliciteerd Kyara!
De winnares van groep 7 en 8 was Tilita uit groep 7. Zij mag dus onze school vertegenwoordigen bij de gemeentelijke voorleeswedstrijd. Zet ‘m op Tilita!

Kinderboekenweek

Vandaag hebben we met de hele school de Kinderboekenweek afgesloten. Na de pauze verzamelden alle groepen zich voor de afsluiting. Meester Janco vertelde ons dat hij prijzen ging uitdelen.  Eerst voor de mooist verkleedde opa en oma. Hier wonnen Tess uit groep 2 en Kyara van onze groep een prijs. Kyara kreeg een leuk stripboek van Dolfje Weerwolfje. Daarna werden er prijzen uitgedeeld voor de beste tekeningen en verhalen die er in iedere groep waren gemaakt.

Wij hadden in de klas een verhaal geschreven over onze superopa’s en oma’s. Anna-Lynn had het leukste verhaal. Ze schreef dat haar oma vroeger op voetbal zat en nu elke wedstrijd wanneer Anna-Lynn moet voetballen komt kijken en in de rust met haar voetbalt. Ze won hiermee een mooie oorkonde en een gouden leesbril. Zowel Kyara als Anna-Lynn was blij verrast met haar prijs.

Als afsluiting dansten de meiden van groep 8 nog op het liedje “voor altijd jong” en natuurlijk dansten we allemaal mee!

Wij wensen jullie allemaal een fijne vakantie!

Gouden weken

Tijdens de gouden weken hebben we in groep 6 leuke dingen gedaan. Tijdens de doorschuifochtend hebben we een begin gemaakt met ons klasboek. Hier hebben we allemaal een pagina over onszelf voor ingevuld. Hierop moesten we ook opschrijven wat we in groep 6 willen leren en verbeteren aan ons zelf. Dit hebben we op de eerste schooldag afgemaakt.

We hebben verschillende leuke spelletjes gedaan, vooral het nieuwe buren spel, het reactiespel en de memory vonden we erg leuk om te doen.

In de tweede week hebben we met post-its geplakt wat we dit schooljaar van juf verwachten, hoe we samen voor een fijne sfeer in de groep zorgen en hoe we een goede klasgenoot zijn voor elkaar. Aan de hand hiervan hebben we samen 10 klassenregels opgesteld.

In de laatste week hebben we het canvasdoek geschilderd. In onze klas vinden we dat je mag zijn wie je bent. Iedereen is uniek. Daarom hebben we een puzzelstukje geschilderd. Ieder stukje is anders, uniek, maar samen vormen we een geweldig geheel!